10 порад успішного студента


Як зробити процес навчання легким та приємним, уникнути проблем під час сесії та максимально використовувати усі можливості? Достатньо дотримуватись 10 заповідей успішного студента.

1) Використовуйте соцмережі й месенджери.

Створіть телеграм-канал або бесіду, до яких запросіть усіх своїх одногрупників. Таким чином ви швидко роззнайомитесь, а також зможете публікувати розклад занять, завдання, важливі оголошення, скани конспектів та багато іншого.

2) Ведіть конспекти від руки.

Деякі студенти вмикають диктофон під час лекції та просто сидять, проте це неефективно, та дратує викладачів. Такі студенти гірше запам’ятовують, а для повторення лекції потрібно витратити ще півтори години, аби прослухати її повністю. Краще вести конспекти від руки, адже це допомагає сприймати ліпше інформацію та доповнювати текст схемами й позначками, що також дозволить скоротити час на повторення матеріалу.

3) Вчасно здавайте роботи, особливо курсові та реферати.

Під час сесії нервово-емоційна напруга зростає, а додаткові «хвости» пришвидшують її зріст. У таких умовах є небезпека депресії та емоційного вигорання. Саме тому, щоб уникнути додаткового стресу, варто готуватись заздалегідь. Крім того, якщо ви вчасно здасте курсову роботу на перевірку, викладач зможе спокійно її переглянути, а у вас буде більше часу на виправлення.

4) Придбайте принтер.

Під час навчання потрібно буде багато друкувати: реферати, курсові, диплом, доповіді та інше. Деякі роботи потрібно буде передруковувати, адже помилки роблять усі. Саме тому компактний та недорогий принтер – це рентабельний крок, який також зекономить час.

5) Використовуйте інтервали повторення.

Щоб перед іспитом не вивчати увесь матеріал заново, ефективним буде періодичне повторення конспектів протягом року. Це техніка інтервального повторення: повторювання інформації через висхідні проміжки часу, коли вона починає забуватись. Таким чином перед іспитом потрібно буде лише переглянути матеріал, а не вчити його заново.

6) Не ігноруйте профспілку.

Профспілка – організація, що захищає права студентів та допомагає йому. Дізнайтесь у профкомі чи маєте ви якісь пільги: знижки на проїзд, безкоштовне відвідування музеїв та багато іншого. Крім того, якщо ви станете членом профспілки, можна користуватись знижками на відвідування різних закладів та участь у семінарах та подорожах.

7) Використовуйте можливості студентського квитка.

Студентський квиток – не тільки ваша перепустка до університету, а ще й корисна річ, адже для студентів передбачено багато знижок. Крім того, під час подорожі закордон можна отримати міжнародну студентську картку ISIC.

8) Спілкуйтесь та будьте активними.

Спілкування допоможе розширити коло знайомств, отримати корисні зв’язки, що знадобляться у майбутньому. Окрім спілкування у групі, можна брати участь у студентських заходах, оскільки в них залучено більше людей. Будь-яка активність додасть вам балів, необхідних для отримання стипендії, а також забезпечить новими можливостями.

9) Думайте про майбутнє.

Більшість сприймає навчання в університеті як можливість продовжити своє дитинство, а після випуску не знають чим зайнятись. Щоб уникнути такого, важливо хоча б на першому курсі визначитись: продовжити навчання в аспірантурі, присвятити життя науковій діяльності, працювати в престижній компанії чи заснувати власну.

10) Цінуйте свій час.

Роки навчання в університети дуже швидко закінчаться. Тому без чіткого плану можна витратити час даремно. Цінуйте його і з успішного студента ви перетворитесь на цінного спеціаліста.