Культура


17 січня 1998 року в стінах Чорноморського національного університету  відкрилась Галерея мистецтв. Відродилась давня шляхетна академічна традиція створення у навчальних закладах осередків національної культури.

Університет першим серед навчальних закладів Миколаївщини створив Галерею мистецтв, проявив при цьому свідому турботу про естетичне, духовне зростання студентства у спілкуванні зі справжніми витворами мистецтва, духовної культури, а не з сурогатами, які часто пропонує молоді масова культура. Реалізували цей мистецький проект як керівництво університету в особі ректора Л.П.Клименка та (на той час) проректора з виховної роботи В.Н.Бандури, так і відома миколаївська художниця, заслужений діяч мистецтв України С.Ф.Сенкевич. Підтримував та надихав їх у цій справі весь колектив.

ч 

Якщо вважати, що основу художнього життя становить співвідношення між художником, витвором і публікою, то у підсистемі виникає таке явище, як художні потреби, вловити та задовольнити які мають (у числі інших організацій культури та мистецтва) галереї мистецтв. Тому вже багато років Галерея є центром спілкування не тільки з художніми творами, але і з самими творцями, художниками, майстрами декоративно-ужиткового мистецтва, скульптури, художнього фото та ін.

Такі творчі зустрічі дозволяють розвинути ідейно-гуманістичні, культурні, мистецькі традиції нашого народу та передати їх наступним поколінням. Виставки, що відбулися і відбуваються в Галереї мистецтв, приваблюють високим художнім рівнем та різноманітністю. Це не тільки вернісажі миколаївських художників, але й митців з Києва, Одеси, Рівного, Львова, Черкас, Криму тощо.

 

Наші студенти та викладачі мали змогу побачити твори народного художника України, миколаївського митця М.Ф.Бережного. Епічні краєвиди рідної землі, написані у витонченій колористичній гамі, органічно поєднують пластичну ідею з емоційним насиченням полотен та надовго залишаються в пам’яті глядачів. Але основою роботи Галереї є художні виставки, що характеризують основні напрями, ідеї, жанри сучасного образотворчого мистецтва. Університет мав за честь приймати виставку народного художника України, лауреата багатьох престижних премій Андрія Даниловича Антонюка. Його манера говорити з глядачем мовою глибоко народних сюжетів-символів, тонка живописна культура, артистична колористична гама та техніка малярства створюють своєрідні, впізнані полотна-образи.

DSCN4395  

С.Ф. Сенкевич, відома миколаївська художниця, не тільки доклала багато зусиль для відкриття галереї у ЧНУ імені Петра Могили, але й подарувала університету свої роботи, була ініціатором та натхненником багатьох виставок, у яких і сама брала участь.

У галереї мистецтв відбувалися персональні виставки миколаївських художників: В.Федорченка, М.Озерного, С.Завтури, О.Матійка, І.Мяло, В.Макушина; відомих одеських художників М.Прокопенка та Котлярової-Прокопенко, художниці з міста Южного Л.Дем’янишиної та ін.

Здійснювались і спільні проекти, що об’єднували багатьох художників та присвячувались певним датам: річниці університету, 60-річчю Великої Перемоги. До цієї знаменної дати Галерея мистецтв підготувала виставку художників – учасників Великої Вітчизняної війни. На ній експонувалися портрети визволителів Миколаєва, створені  народним художником М.Ряснянським. Багато своїх робіт представив на цю виставку Василь Каркоц – учасник бойових дій, відомий миколаївський художник.

 

Посольство Франції в Україні надало виставку французького плаката, присвячену творчості видатного композитора Гектора Берліоза, Інститут Гьоте – виставку плакатів, присвячених творчості німецького письменника, лауреата Нобелівської премії Гюнтера Грасса. Посольство Польщі – фотовиставку особистого фотографа папи Іоанна Павла ІІ Адама Буяка “Час примирення та надії”, що розповідала про діяльність папи, його паломницьку мандрівку до Палестини, та виставку польського плаката Анджея Томчака та Лешека Жебровського.

На базі Галереї мистецтв здійснювався проект “Smile” (“Посмішка”), створений на кошти гранта, який отримали студенти нашого університету для проведення виставки дитячих робіт учнів спеціалізованих шкіл-інтернатів (для дітей з розумовими вадами).

У миколаївській філії Національної спілки художників України, здається, важко знайти митця, який би не брав участі у виставках, що відбуваються в Галереї мистецтв.

Контактна інформація:

Завідуюча галереєю: 
Омельченко Любов Анатоліївна
(0512) 24-30-18

Виставки, які проходили у галереї мистецтв ЧНУ імені Петра Могили

Виставка картин «Рідна мати моя, Україна»

Petro Mohyla TV: Перша виставка живопису 2021 року

Petro Mohyla TV: Друга онлайн-виставка Володимира Зебека

Petro Mohyla TV: Відкриття виставки Андрія Даниловича Антонюка

Petro Mohyla TV: Онлайн-виставка Володимира Зебека

Petro Mohyla TV: Експозиція «Уламки раю на Землі»

Petro Mohyla TV: Чуттєва виставка «Уламки раю на Землі»

Petro Mohyla TV: Відкриття виставки Ольги Артим

Petro Mohyla TV: Виставка «Спокусливі барви акварелі» Анатолія та Галини Кравченків

Petro Mohyla TV: Виставка «Боротьба і Муки. Польські громадяни під час Другої світової війни»

Petro Mohyla TV: Відкриття виставки Миколаївського фотомайстра Олександра Уса

Petro Mohyla TV: Благодійна виставка «Фарби життя»

Petro Mohyla TV: Виставка “Кінбурн. Створи свою легенду”

Petro Mohyla TV: Виставка «Золотий Буг-2018» у ЧНУ ім. Петра Могили

Petro Mohyla TV: Виставка Леоніда Ященко

Petro Mohyla TV: Виставка Володимира Зебека

Petro Mohyla TV: Виставка художниці Інни Мяло

Petro Mohyla TV: Виставка Олени Тригуб

Petro Mohyla TV: Виставка “Зачароване кохання”

Petro Mohyla TV: Виставка живопису Ганни Стефановської та Василя Кушніренка

Petro Mohyla TV: Виставка Володимира Зебека

Petro Mohyla TV: Виставка Володимира та Катерини Немир