Кафедра екології інформує, що Всесвітній день обізнаності про втрати продовольства і харчові відходи започатковане Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) у 2020 році.
Світова статистика «харчових втрат» вражає. Третина виробленої їжі потрапляє на смітник, навіть не доходячи до столу. Це близько 1,3 млрд тонн на рік або 42 тонни в секунду. При цьому 870 мільйонів населення Землі недоїдають щодня.
Низька культура споживання не лише зумовлює надмірні обсяги накопичення харчових відходів, а й справляє чималий вплив на довкілля, фінансові показники держав та етичні норми. Україна не є винятком. Відсутність ефективних заходів, спрямованих на запобігання утворенню, перероблення та утилізацію харчових відходів і втрат гальмує розвиток національної економіки, суперечить принципам сталого розвитку.
Слід привернути якомога більше уваги до сучасного марнотратного споживання, аби дати поштовх впровадженню механізмів запобігання утворенню відходів, як у виробництві, так і на рівні споживача, адже створення стійких продовольчих ланцюгів неможливе без скорочення харчових втрат.
Для того, щоб зменшити кількість харчових відходів важливо залучати і бізнес, і уряди, і безпосередньо людей.
Почніть з себе! Не марнуйте харчові продукти, використовуйте те, що вже придбали чи виростили! Зменшуємо втрати та допомагаємо довкіллю!