Завідувачка кафедри екології ЧНУ імені Петра Могили Людмила Григор’єва інформує щодо природних способів попередження наслідків хронічного опромінення людини іонізуючим випроміненням


Завідувачка кафедри екології, докторка біологічних наук, професорка, українська радіо-екологиня Людмила Григор’єва з нагоди 36-ої річниці аварії на ЧАЕС та останніх подій у зоні відчуження ЧАЕС пропонує інформацію щодо природних способів попередження основних наслідків хронічного опромінення людини малими дозами іонізуючого випромінення.

Пам’ятаймо, що попередження радіаційних ефектів визначається природою радіоефекту:

  • мутаційні зміни потребують антимутагенів;
  • трансформація клітини потребує антиканцерогенів;
  • різні зміни сприйняття інформації (мембранні явища) потребують антиоксидантів.

Антимутагенною і антиканцерогенною дією володіють деякі речовини:

  • сірчані сполуки, які містяться у часнику й цибулі;
  • монотерпенові сполуки, які містяться в цитрусових;
  • глюкозинолати , містяться у всіх видах капусти;
  • поліфенольні сполуки, такі як ізофлавони (фітоестрогени) – геністеїн, диадзеїн, глицитеїн; пептидні сполуки;
  • фітостероли, сапоніни, які містяться у бобових, чаї та каві;
  • поліфенольні сполуки такі, як епигаллокатехін, епикатехін, які містяться в усіх видах чаю.

Антиканцерогенною дією володіють чимало продуктів:

  • печінка, нежирне м’ясо (зокрема птиця), яйця, молочні продукти, бобові, крупи (гречана, вівсяна, пшенична), хліб із висівками, а також дріжджі містять вітамін В2 (рибофлавін);
  • печінка, м’ясо птиці, риба, крупи (гречана, вівсяна, пшенична), ячмінь, кукурудза, рис, бобові (соя, горіх, квасоля), горіхи, висівки злакових, дріжджі, хліб із висівками багаті на вітамін В6 (піридоксин);
  • печінка, зелень (петрушка, шпинат, кріп, селера, коріандр), дріжджі, бобові (соя, горіх, чечевиця, боби), паростки пшениці, висівки злакових, горіхи, лимони, йогурт містять вітамін В9 (фолієва кислота).

Healthy fruits with colorful vitamin symbols and icons

Антиканцерогенну дію мають деякі продукти:

  • зелень (петрушка, селера, шпинат, кріп, коріандр, зелений лук, пастернак, щавель, салат, ревінь, люцерна), зелені паростки пшениці, харчові морські водорості містять хлорофіл;
  • зелень (особливо шпинат і щавель), бобові, картопля, висівки злакових, фрукти (чорнослив, абрикоси, курага, урюк, ізюм, яблука, банани), горіхи, гриби, морська капуста, морська риба багаті на калій;
  • білий сир, твердий сир та інші молочні продукти, зелень, бобові, капуста, горіхи, яйця, морська риба містять кальцій;
  • морські водорості, морська капуста, морська риба (тріска, сайра, мінтай) – йод.

До біоантиоксидантів належать різні елементи, зокрема:

  • вітаміни А, С, Е;
  • ß-каротин, α-каротин, ликопін, інші каротиноїди і ретиноїди;
  • коензим Q10;
  • вітамін Р (флавоноїди, антоциани);
  • біофлавоноїди;
  • мікроелементи Zn, Cu, Se.

На думку Гіппократа, наші харчові речовини мають бути лікарськими засобами, а наші лікарські засоби повинні бути харчовими речовинами.