Помідорний тайм-менеджмент


З понеділка зручно розпочинати нову справу, спробувати нову методику чого-небудь і подібні «початки». Тому, розповімо вам про цікаву техніку планування часу, яка смачно звучить і, можливо, для когось виявиться корисною.

Техніка Pomodoro виникла наприкінці 1980-х років, коли звичайний студент на ім’я Франческо Чирилло шукав дієві методи щодо поліпшення своєї успішності у виші. Основна його проблема полягала в нездатності планування і розподілу наявного часу, а звідси – невиконання поставлених перед ним завдань. Перепробувавши і відсіявши кілька інших методик, Франческо вдалося знайти відмінний спосіб, що дозволяє досягнути високої ефективності з меншою витратою сил. А помідор йому знадобився лише для того, щоб випробувати свою ідею на практиці, і він виявився нічим іншим, як звичайним кухонним таймером, виконаним у формі цього овоча. Звідси і пішла така незвичайна назва техніки, придуманої Франческо Чирилло.

Отже, як це працює?

Помідорна техніка планування полягає в розподілі часу на короткі відрізки: 25-хвилинні фази роботи, що чергуються фазами відпочинку. Одна робоча фаза називається «помідором», і саме їх кількістю вимірюється час, відведений на роботу. Всі помідори супроводжуються п’ятихвилинним відпочинком, і тільки кожен четвертий – двадцятихвилинним. Ділити «помідор» не можна, тобто під час відведених 25 хвилин ви повністю занурені в роботу і ні на що не відволікаєтеся.

Отож, створимо коротку інструкцію помідорного тайм-менеджменту:

  1. Для початку визначте завдання, які хочете зробити. Запишіть їх, створіть список на листку, в комп’ютері чи на телефоні, де вам буде зручно за ним слідкувати.
  2. Налаштуйте ваш таймер на 25 хвилин.
  3. Оберіть одне завдання та працюйте над ним, поки таймер не спрацює. Після цього навпроти завдання можна поставити галочку. Важливо: завдання повинно бути невеликим, щоб вкластися в ці 25 хвилин (наприклад, перекласти стандартний документ англійською чи написати коротку статтю, знайти матеріали тощо).
  4. Відпочинок в межах 5-10 хвилин.
  5. Після 4-х послідовних «помідорів» можна зробити довшу перерву на 15-30 хвилин.

Під час перерви ви вільні робити все, що вам заманеться: перекусити, перевірити пошту, зробити дзвінок, розім’ятися та інше. Головне, строго вкластися у відведений час і не витрачати його на роботу. Особливу увагу слід звернути на те, що така техніка не терпить відволікань під час 25-и хвилин, що виділені на роботу. Тобто, якщо вас відволікають (терміновий дзвінок або інше), то ви маєте два шляхи:

  • завершіть помідорний сеанс і почніть новий пізніше
  • відкладіть всі моменти, що відволікають, на потім.

Відволікання небажані ще й тому, що вони викликають різкий спад продуктивності. Ви, напевно, помічали: коли працюєте над якимось завданням, спочатку необхідно кілька хвилин, щоб «втягнутися» і після цього робота йде швидше. А коли вас відволікають, особливо на піку продуктивності, то відбувається її різкий спад, і після цього необхідно набагато більше часу, щоб знову увійти у робочу колію.

У чому користь помідорного планування?

  1. Детальне планування добре покаже витрати часу. Відповідно, ви відразу зможете визначити пріоритетність завдань: які можна виконати швидко і відразу, які доведеться розтягнути на кілька годин або навіть днів.
  2. Проаналізувавши результати в кінці дня, можна підрахувати загальну кількість часу необхідного для завдання такого типу. Таким чином, наступного разу ви зможете скласти більш точний план і за менший час.
  3. Можна оцінити, наскільки ваші плани розходяться з дійсністю й у чому причина цього.
  4. Перестанете відволікатися на дрібниці та встигнете більше.
  5. Підвищите особисту продуктивність, удосконалите навички.

Джерело.

 

 

Події та оголошення


березня
31
До уваги вступників! Контактнi данi приймальної комісії на період карантину

Шановні вступники та батьки! На період карантину з питань щодо вступної кампанії 2020 року звертайтеся за номером телефону: +38 (066) 165-50-19 або письмово на електронну пошту приймальної комісії: chdupruyom@gmail.com та групу у Facebook (понеділок – п`ятниця: з 09:00 до 17:00).