Наукова бібліотека ЧНУ імені Петра Могили пропонує добірки літератури вихідного дня


Сучасне життя важко уявити без художніх книжок. Зі сторінок творів на нас дивляться герої минулого й сьогодення, про яких цікаво і захоплююче розповідають автори-письменники, які є особливо обдарованими людьми. Саме вони відтворюють життя через індивідуальні художні образи. Ці талановиті митці розкривають суспільні відносини, характери та переживання людей на прикладі конкретної особи, яка є й літературним героєм. У читальному залі Наукової бібліотеки ЧНУ імені Петра Могили представлене різноманіття художньої літератури, яка є однією з форм духовної діяльності людини. Розповідаємо про твори різних жанрів.

Історичні романи

    Історичний роман – надзвичайно поширений різновид роману. Багато українських і світових літераторів писали свої твори про сьогодення та його проблеми, користуючись для цього історичними подіями. В історичних романах на читача чекають дивовижні пригоди й розповіді про долі незвичайних людей. Книги, які варто прочитати, щоб відчути дух епохи: екзотика і національний колорит, інтриги та чаклунство, загадки старовинних рукописів та давні пророцтва. До вашої уваги представляємо книги різних авторів, зокрема Наталі Дзюбенко, Богдана Лепкого, Івана Багряного, Романа Іваничука, Гната Хоткевича, Миколи Вінграновського, Генрика Сенкевича, Яцека Бохенського, Крістіана Жака, Вашингтона Ірвінга, Болеслава Пруса, Генріха Манна.

Фантастика

Сучасна література просто неможлива без визначного жанру як фантастика. Багато “нафантазованого” письменниками в минулому стало дійсністю сьогодні. Фантастика й фентезі – найкращі книги для справжніх поціновувачів жанру. Тут можна знайти не лише найпопулярніші новинки від визнаних фантастів і збірники фентезійних історій, але й цікаві видання, які підкорили читачів з усього світу. Захоплені фантастикою люди знають, що фантастична література надзвичайно різноманітна. З цим літературним жанром вас познайомлять такі автори: Сергій Оксеник, Галина Пагутяк, Анна Хома, Олекса Стороженко, Юрій Андрухович, Кліффорд Саймак, Джон Толкієн, Джон Фаулз, Станіслав Лем, Рей Бредбері.

Детективи

Таємниця, інтрига та несподіваний фінал – усе це про детективний жанр. Яким би не був детектив – фантастичним, психологічним, іронічним, шпигунським – цей жанровий різновид уже давно завоював прихильність серед читачів. До вашої уваги в Науковій бібліотеці Могилянки найкращі детективні історії від майстрів кримінального жанру, зокрема Керола Хіггінса Кларка, Стівена Крейна, Едгара Аллана По, Юрія Дольд-Михайлика, Умберто Еко, Роберта Ганса ван Гюліка, Габріеля Гарсії Маркеса, Вілкі Коллінза.  Автори змагаються за нашу увагу, вигадують усе складніші загадки, таємниці, історії, сплітають долі та майстерно крок за кроком розкривають сюжет. Цей жанр залишається одним із найпопулярніших серед літературних творів, нарівні з фентезі. Цікаво, що детективи екранізуються в декілька разів частіше за представників інших жанрів, що також додає книгам цікавості.

Романи про кохання         

Художньо досконалі твори приносять естетичну насолоду. Головною темою романтичних романів є палке кохання, яке не розуміють оточуючі, або на заваді якому трапляються багато складних обставин. Твори романтичного жанру описують історії кохання, акцентуючи особливу увагу на почуттях та переживаннях героїв книжок. Наукова бібліотека нашого університету представляє неповний перелік письменників відповідного жанру, серед яких Сесілія Ахерн, Ґі де Мопасан, Яна Дубинянська, Шарлота Бронте, Девід Герберт Лоуренс, Богдан Бойчук, Шодерло де Лакло, Джейн Остен.

Соціально-психологічні твори

Творчість письменника – унікальний психологічний феномен самопізнання й пізнання світу. У романах соціально-психологічної тематики  ви дізнаєтесь  про людську самотність та беззахисність, де людина шукає себе, своє місце в житті. Такі письменники, як Галина Пагутяк, Євген Пашковський, Юрій Покальчук, Франсуа Моріак, Дафна Дю Мор’є, Франсуаза Саган, Айріс Мердок, Салман Рушді, є майстрами психологічного портрету, які дуже тонко передають найменші зміни душі.

Книга – геніальний витвір людського розуму, вона розширює наш кругозір, духовно нас збагачує, а художня література – це невичерпне джерело мудрості, знань, краси художнього слова для розвитку людини.