Програми для молодих науковців та викладачів


Передбачають стипендіальні та дослідницькі програми на конкурсній основі для аспірантів та викладачів. Робоча мова програм, переважно англійська, але знання національної мови є перевагою серед інших аплікантів.
Серед найбільш розповсюджених довгострокових програм, з якими співпрацює ЧНУ є:

  • Стипендіальні програми DAAD
    Дедлайн: у більшості програм – листопад, однак кінцева межа подання заявок варіюється кожного року (необхідно слідкувати за оновленнями сайту)
    Стипендія передбачає стажування викладачів та молодих вчених задля дослідження певної теми. Особливістю всіх стипендіальних програм, які пропонуються в DAAD є необхідність підтримки німецької сторони.
    Стипендіальні програми DAAD передбачають:
  • Покриття всіх витрат за рахунок виплати стипендії.
  • Заявку можуть подавати як молоді вчені, так і науковці з досвідом роботи.
  • Стажування передбачає проведення дослідження з тематики, яка цікава науковцю.
  • Стажування або дослідницька практика передбачає наукове керівництво професора з будь-якого німецького університету/дослідного інституту.Термін стажування: залежить від обраної програми (від 1 місяця до 3 років).
    Знання мови: англійська (рівень В2), або німецька.
    Коли та як можна подати заявку: Слідкувати за оновленнями DAAD сайту або звертатись у відділ міжнародних зв’язків.
    Офіційний веб-ресурс.
  • Стипендіальні програми Erasmus+Ка107
    Erasmus+Ка107 – кредитна мобільність для аспірантів та стажувань викладачів й адміністративних працівників. Реалізація програми передбачає внутрішнє співробітництво між університетами ЄС та вищими навчальними закладами країн, які не є членами Європейського Союзу.
    Будь-який аспірант, викладач або фахівець адміністративного персоналу з 26 університетів Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Росії, Узбекистану та України, які є партнерами за програмою Еразмус + КА107, може подати заявку на отримання гранту.
    Національність заявника може відрізнятися від країни, з якої надходить заявка: єдина обов’язкова умова – заявник повинен бути аспірантом, викладачем або фахівцем одного з 26 раніше зазначених університетів.
    Аспіранти, викладачі та адміністративний персонал, зацікавлені в отриманні даних грантів, повинні звертатися до відділу міжнародних відносин університету за інформацією про кількість внутрішніх місць, яка встановлена для надання проектів і заявок на грант.
    Важливо! Університети НЕ приймають заявки безпосередньо від аспірантів, викладачів або адміністративного персоналу. Розгляд заявок здійснюється виключно від тих кандидатур, які будуть представлені університетами-партнерами в офіційному порядку відповідно до вказівок в офіційному тексті про проведення конкурсу.
    Проходження стажування та обміну досвідом в університеті-партнері ЧНУ імені Петра Могили Кадіс (Іспанія), Заарланд (Німеччина).

Грант включає:

  • Покриття транспортних витрат.
  • Витрати на перебування у розмірі 120 євро в день (5 днів перебування та 2 дні переїзду, але можливе перебування за власний рахунок до 2 місяців).Викладач або спеціаліст адміністративного персоналу (категорія адміністративного персоналу включає як технічний персонал, так і університетські посади будь-якого рангу) може прийняти участь.
    Відбір відбувається на конкурсній основі.
    Кількість грантових місць варіюється, в залежності від фінансування ЄС.

Робоча мова:

  • англійськаСписок необхідних документів надає офіс Еразмусу.