Стипендії студентів у 2019 році


Загалом стипендіальний фонд України передбачає два види стипендій для студентів – соціальні (для соціально незахищених громадян, пільговиків) і академічні (за досягнення в навчанні).

 

Соціальна стипендія

Студентською (стипендіальною) реформою визначено, що  близько 7% студентів можуть отримувати соціальну стипендію. Важливим критерієм є матеріальний стан сім’ї; сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також студенти (курсанти) ЗВО, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, мають гарантоване державою право на виплату соцстипендії (в тому числі, у разі отримання академічної стипендії).Також варто зазначити, що перелік студентів вишів, яким буде призначатися соціальна стипендія у 2019 році, було розширено Урядом України.

Якщо ж студент отримує соціальну стипендію та зайняв високу рейтингову позицію і має право на призначення академічної стипендії за особливі успіхи в навчанні (в межах встановленого ліміту стипендіатів), йому додатково виплачуються грошові кошти, які складають різницю між академічною і соціальною стипендією.

 

Академічні стипендії

Процедура розподілу академічних стипендій зазнала змін після запровадження рейтингу успішності студентів.  Тепер стипендію отримують лише ті, хто займає високі місця в рейтингу вишу. Загалом 90% місця в рейтингу залежить від навчальної успішності, і лише 10% – від критеріїв, встановлених навчальними закладами (наприклад, наукова, спортивна або громадська діяльність). Таке співвідношення відсотків допомагає визначити  успішніших студентів у разі отримання однакового середнього балу. Рейтинг успішності складається за результатами навчального семестру індивідуально для кожного курсу і кожної спеціальності. Проте  до нього не враховують студентів,  які набрали меншу кількість балів, ніж встановлена межа незадовільного навчання, а також ті, хто мають академзаборгованість.

Кількість стипендій, що буде розподілена між студентами, визначається до початку підбиття підсумків семестрового контролю. Цей показник встановлюється у відсотках від фактичної кількості студентів денної форми навчання, які навчаються за державним (регіональним) замовленням за станом на перше число місяця, наступного за датою закінчення сесії.

 

Підвищена академічна стипендія

Приблизно 40% студентів денної форми на кожному факультеті, які навчаються на бюджеті, отримують академічну стипендію. З них підвищена академстипендія призначається тільки 3% студентів, які показали найвищі результати за сесію. У свою чергу МОН пояснило, що навчальні заклади самі можуть встановлювати правила виплат підвищених стипендій, спираючись на постанову Кабміну. Процедура повинна бути затверджена на засіданні вченої ради.

 

Розмір стипендій в Україні станом на 2019 рік, можна дізнатися на офіційному сайті МОН