9 правил пошуку інформації в Google, про які мало хто знає


В інформаційну еру навіть дитина вміє користуватись Інтернетом. А Google – один із найвідоміших ресурсів для пошуку інформації. Проте часто трапляється так, що за Вашим запитом пошукова система подає багато зайвої і непотрібної інформації, а Вам доводиться витрачати час свій час на перегляд десятків сайтів.

Річ у тім, що існують правила правильного пошуку, про які поки мало кому відомо.

Ми вирішили розкрити карти студентам, яких Google іноді рятує під час навчання: пошук різноманітних стажувань та практик, будь-якої інформації для навчання, необхідної літератури, якої немає в друкованому вигляді або ж для того, щоб списати під час іспиту.

  1. Як знайти точну фразу або форму слова.

За допомогою оператора “”. Укладіть фразу або слово в лапки, і Google буде шукати веб-сторінки, де є рівно така фраза (форма слова). Приклад: [ «Я вам пишу»].

  1. Як знайти цитату, в якій пропущене слово.

Забули слово в цитаті? Візьміть всю цитату в лапки, а замість пропущеного слова поставте зірочку *. Цитата знайдеться разом з забутим словом. Приклад: [ «Ніч вулиця * аптека»].

  1. Як знайти будь-що з кількох слів.

Просто перерахуйте всі підходящі варіанти через вертикальний слеш: |. Google буде шукати документи з будь-яким з цих слів. Приклад: [Публіцистика| журнали | ЗМІ].

  1. Як знайти слова в межах одного речення

Використовуйте оператор «амперсанд» – &. Якщо з’єднати слова амперсандом, Google знайде документи, де ці слова стоять в одному реченні. Приклад: [Пам’ятник Шевченку & Київ].

  1. Як знайти документ, що містить певне слово.

Поставте перед потрібним словом плюс, не відокремлюючи його від слова пробілом. У запит можна включити кілька обов’язкових слів. Приклад: [Пам’ятник Шевченку +бульвар].

  1. Як виключити слово з пошуку.

Поставте мінус перед словом, яке ви не хочете бачити у відповідях. Так можна виключити навіть кілька слів: Приклад: [Депеш мод -скачати].

  1. Як шукати на певному сайті.

Для цього підійде оператор site. Він дозволяє прямо в запиті вказати сайт, на якому потрібно шукати. Тільки обов’язково поставте після site двокрапку. Приклад: [Конституція site: consultant (точка) ua].

  1. Як шукати документи певного типу.

Вам потрібен оператор mime. Поставте в запиті mime, двокрапку і потім тип документа, який вам потрібен. Наприклад, pdf або doc. Приклад: [Заява на закордонний паспорт mime: pdf].

  1. Як шукати на сайтах певною мовою.

За допомогою оператора lang. Після lang потрібно поставити двокрапку і написати, якою мовою вам потрібні документи. Якщо це російська мова, то потрібно вказати ru, якщо українська – uk. Білоруська мова позначається як by, англійська – en, французька – fr.