Як вирішувати конфліктні питання між батьками та дорослими дітьми


Питання батьків та дітей існує повсякчас. Відомі письменники, педагоги та психологи постійно звертаються до цієї теми. Навіть у сучасному світі батьки та діти рідко можуть знайти спільну мову, особливо, коли діти вважають себе дорослими. Світ змінюється, кількість корисних порад з налагодження відносин між дітьми та батьками постійно зростає, але проблема не зникає: як і раніше батьки не розуміють дітей і навпаки.

У мережі інтернет є безліч практичних порад, як налагодити стосунки з дітьми або батьками. Але ми подивимось дещо глибше та спробуємо вилучити саме коріння.

В основі будь-якого конфлікту та невирішеного питання між людьми зазвичай лежить егоїзм та небажання навіть розуміти чужу думку. Таким чином батьки та діти віддаляються один від одного.

Мова не йде про те, що не можна мати егоїстичні бажання й треба довіряти батькам/дітям. Тут скоріш необхідно шукати золотої середини й опиратись на деякі фактори.

Наприклад, якщо непорозуміння сталось через вибір майбутньої професії, тут мають право голосу і дитина, і батьки. Адже батьки, зазвичай, будуть матеріально забезпечувати процес навчання, але з іншого боку це визначає майбутнє саме дитини, а не батьків. У цьому випадку треба доходити компромісу. У розв’язання питань потрібно звертати увагу на ступінь залучення дітей та батьків, якщо складно дійти спільної думки.

Однак є ще одна сторона. Якщо опустити формальності, залишаються відчуття. Згадайте чи бували у Вас ситуації, коли опонент вибачився, начебто конфлікт вирішено, але щось у середині викликає негативні відчуття й Ви не можете сказати, що питання вичерпано?

Таке часто буває у відносинах, особливо з рідними. Інколи, краще погодитись з думкою батька/дитини, аби зберегти відносини, але також необхідно усвідомлювати наслідки таких рішень. Наприклад, було б безглуздо відмовлятись від стипендії для навчання у Гарварді, якщо отримання освіти у цьому ЗВО було Вашою мрією, лише тому, що мати буде сумувати і це її обурює. Але рішення залишається за кожною людиною.

До того, як почати шукати спільну мову з батьками/дітьми, треба зрозуміти, що головною проблемою під час розв’язання різних питань є різні, а інколи взагалі протилежні, погляди. Кожна сформована особистість має право на власну думку. Головне не знати, а саме усвідомлювати, що думка іншої людини має таку ж ціну як і Ваша власна. Діти не завжди приймають хибні рішення, як і батьки не завжди праві.

При розв’язанні конфліктних питань Вам допоможе терпіння, спостережливість і бажання краще пізнати один одного.
Ще одним пунктом при розв’язання будь-яких питань є усвідомлення, що життя – це не тест. Тут немає правильних та неправильних відповідей.

«Правильного вибору в реальності не існує — є тільки зроблений вибір і його наслідки», – Ельчин Сафарлі, «Мені тебе обіцяли». Тож треба навчитись приймати не тільки рішення, а і його наслідки.

Тетяна Селіванова