В Могилянці відбувся круглий стіл «Україна-Польща: архіви, джерела, історія»


В залі ЧНУ ім. Петра Могили 10 грудня пройшов круглий стіл «Україна-Польща: архіви, джерела, історія». Захід відбувся з нагоди 100-річчя незалежності Польщі та сотої річниці проголошення незалежності УНР.

В рамках круглого столу у приміщенні  Вченої ради пройшла наукова дискусія з актуальних питань історії України, Польщі, українсько-польських відносин.

«Метою нашого заходу є аналіз джерел, в першу чергу,  матеріалів архівів історичної літератури з проблематики історії України і Польщі. Захід покликаний інтенсифікувати попередні дослідження, а також направити їх на простір, що до останнього часу був неосвоєний», – зазначає доцент кафедри історії Ольга Морозова.

Захід відвідали поважні гості, серед яких віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща в Одесі Себастьян Загданьскі, директор Державного архіву в Пйотркові Трибунальському Томаш Матушак, директор Державного архіву в Миколаївській області, професор Лариса Левченко та директор Миколаївського обласного товариства поляків Єлизавета Селянська, ректор ЧНУ ім. Петра могили Леонід Клименко  та проректор ЧНУ ім. Петра Могили Володимир Беглиця.

«Дуже приємно, що наш університет уже багато років робить такі дієві кроки у співпраці з Польською Республікою. Ми співпрацюємо близько  з двадцятьма польськими університетами і це співробітництво є досить постійним і взаємонаправленим. У нашому університеті працює польський центр, а наші студенти вивчають польську мову та їздять на стажування до Польщі»,– розповідає ректор ЧНУ Леонід Павлович.

На дискусії з доповідями витупили українські та польські вчені, зокрема, директор Державного архіву в Миколаївській області д.і.н., професор Лариса Левченко, голова Миколаївського відділення Інституту історії НАН України, завідувач кафедри історії ЧНУ ім. П.Могили д.і.н., професор Юрій Котляр, голова Миколаївського осередку Національної спілки краєзнавців України д.і.н., професор, завідувач кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Олександр Тригуб, директор Науково-дослідного інституту Полоністики ЧНУ ім. П.Могили к.і.н., доцент кафедри історії Ольга Морозова, директор Державного архіву в Пйотркові Трибунальському к.і.н. Томаш Матушак, заступник директора Науково-дослідного інституту Полоністики, доцент кафедри історії ЧНУ ім. П.Могили, к.і.н. Ольга Гайдай, доцент кафедри історії ЧНУ ім. П.Могили, к.і.н. Наталія Шевченко, представник Державного архіву в Пйотркові Трибунальському к.і.н., спеціаліст з питань освіти й популяризації Мачей Хубка та інші.

Захід організований Науково-дослідний інститут Полоністики ЧНУ ім. Петра Могили за сприяння Державного архіву в Пйотркові Трибунальському (Польща) та Державного архіву Миколаївської області.

Після дискусії у галереї університету відбулось відкриття виставки «Українські сліди на пйотрковській землі (документи Державного архіву в Пйотркові Трибунальському)».

Круглий стіл «Україна-Польща: архіви, джерела, історія» відвідали викладачі та студенти ЧНУ ім. Петра Могили.